Twinneys

A new sustainable home in the Greenbelt

Project
Information

Location: Charlcombe, Bath

Client: Private

Status: Completed 2009

Key Materials:

Douglas Fir, Fair Faced Concrete, Cotswold Stone, Green Roof, Zinc Roof

This award winning new house is built on the site of a former piggery and lies within the Bath & Bristol Green Belt in an Area of Outstanding Natural Beauty. The design is conceived as a low-lying timber and glass structure supported on a terraced landscape, to blur the boundary between building and terrain. Sleeping accommodation is situated on the lower ground floor of the house with the entrance and open-plan kitchen, dining and lounge spaces above. Three terraces open out from the living areas affording panoramic views across the valley. The thermal mass and high performance of the building envelope is complemented by solar hot water panels to provide a low energy solution. A partially autonomous artist’s studio and gallery is built into the hillside to the rear.

An outstanding piece of architecture has been derived from the combination of a perceptive and pragmatic response to a clients brief on a site heavily constrained by topography, geology and local planning requirements. Apparently seamless, cascading down the hill side taking full advantage of green roof technology, melding into the surrounding topography rather than dominating. Attention to every detail in tandem with the palette of natural materials used have resulted in a modern piece of architecture that is nestled in a very natural terrain.On a site rich in personal memory that remains a significant and unspoiled part of the rural surroundings of the historic city of Bath.

RIBA Town and Country Awards 2011 Jury Report

Scrapbook

Project Information.

This award winning new house is built on the site of a former piggery and lies within the Bath & Bristol Green Belt in an Area of Outstanding Natural Beauty. The design is conceived as a low-lying timber and glass structure supported on a terraced landscape, to blur the boundary between building and terrain. Sleeping accommodation is situated on the lower ground floor of the house with the entrance and open-plan kitchen, dining and lounge spaces above. Three terraces open out from the living areas affording panoramic views across the valley. The thermal mass and high performance of the building envelope is complemented by solar hot water panels to provide a low energy solution. A partially autonomous artist’s studio and gallery is built into the hillside to the rear.