Bloomfield Avenue

A modern garden room kitchen extension

Project
Information

Location: Bath

Client: Private

Status: Completed 2013

Key Materials: Insulated render, Aluminium framed triple track sliding door system, frameless glass roof light, patent glazing

Our brief in developing designs for this project was to replace a small galley kitchen, dark breakfast room, tired utility room and underused conservatory. The end result needed to be light and bright, provide a direct and open relationship between the house and garden, with enough space to function as a multi-purpose room where the family would spend much of their time together. Our proposal created a new open plan space which stretched across the back of the house containing kitchen and family room. We moved the family spaces closer to the garden and the light and utility room into the house where natural light was less important. Large areas of glazing bring high levels of natural daylight into the house. A full width sliding door and floor to ceiling window system blurs the boundary between inside and outside, bringing the garden into the house and making the garden more accessible and usable.

We started working with Spencer Back from Designscape in late 2013 on the design of a kitchen and living room extension to our Victorian house in Bath. We had carefully researched and interviewed a number of local architect firms. We chose Designscape for two main reasons: 1. we felt that their work most closely reflected the approach and style of what we wanted our extension to be, and 2. from the first meeting we felt confident that Spencer really understood our requirements and was someone that we were going to get along with. Spencer also found us an excellent builder, and the partnership between Designscape and the builder ensured that the whole process from design through to completion was incredibly smooth and stress-free. The results have been stunning and we could not be more pleased with the new space. It has the ‘wow’ factor in spades and everyone who comes to the house absolutely loves it. The BANES LABC award for ‘Best Domestic Extension’ is the icing on the cake and proof of the success of the whole project.

The Clients

Scrapbook

Project Information.

Our brief in developing designs for this project was to replace a small galley kitchen, dark breakfast room, tired utility room and underused conservatory. The end result needed to be light and bright, provide a direct and open relationship between the house and garden, with enough space to function as a multi-purpose room where the family would spend much of their time together. Our proposal created a new open plan space which stretched across the back of the house containing kitchen and family room. We moved the family spaces closer to the garden and the light and utility room into the house where natural light was less important. Large areas of glazing bring high levels of natural daylight into the house. A full width sliding door and floor to ceiling window system blurs the boundary between inside and outside, bringing the garden into the house and making the garden more accessible and usable.