Avenue Housing

A back land development of 5 low cost homes

Project
Information

Location: Minehead

Client: Private

Status: Unbuilt

Key Materials: Render walls, Timber cladding, Fibre cement roof tiles, Zinc dormers

This development proposal responds to the need for small, low cost houses and flats in Minehead, whose economy is heavily dependent on seasonal work and retired people. Situated in the main street connecting the town centre to the beach, the scheme comprises the conversion of a Victorian former hotel and nursing home into seven private flats, some with private gardens, suitable for young or elderly couples. The former car park at the rear is to be developed as five small mews houses around a small parking yard, providing accommodation fitting for young families. The arrangement of shared facilities and common external circulation routes has been designed to encourage neighbours to meet and to get to know each other.

Scrapbook

Cedar House

A remodelled and extended home in a Conservation Area

Project
Information

Location: Westbury Park, Bristol

Client: Private

Status: Completed 2010

Key Materials: Cedar shingles, Composite timber, Aluminium window system

The client had purchased a dilapidated 1950s house in a residential street in Bristol, and wanted to transform it into a modern, bright and low energy family home. After discussions about the merits of retaining all, part or none of the existing accommodation, it was decided to leave the front part of the house in tact with a new extension to the rear. The retained section was renovated and included a new slate roof, metal windows and was overclad with insulating render to improve the thermal performance. The rear of the house took on a softer character using western red cedar cladding and contained the new heart of the house; a double height dining space with direct access into the kitchen and a new staircase leading to a first floor gallery.

Scrapbook

Calderwood

C20th house update, extension and alteration

Project
Information

Location: Bathwick, Bath

Client: Private

Status: Completed 2012

Key Materials: Western Red Cedar, White brick, Blue engineering brick

This detached house was originally constructed in 1965 and is located on a suburban street close to the centre of Bath. The clients bought the property with the desire to upgrade and extend the accommodation to suit their growing family. The new alterations have a minimal impact on the front of the house, instead providing a dramatic transformation of the living spaces at the rear and improving their connection to the garden. This has been achieved by extending outwards and to the side which, with the removal of the existing external and internal walls at ground level, creates a generous open plan living space. An additional bedroom at first floor was also provided and the rest of the house was refurbished to a provide a thoroughly modern and more energy efficient living environment.

Scrapbook

Innox Lodge

Bringing the garden into an historic home

Project
Information

Location: Somerset

Client: Private

Status: Completed 2012

Key Materials: Lead cladding, Bath stone, Ashlar, Brick, Steel

Located on the edge of the village with wide views across the rural landscape, this unlisted Victorian house was recently renovated by its owners. They wished to add a new garden room that would link the kitchen with the surrounding landscape and provide a place where the family can gather informally. The contemporary design of the new addition remains sympathetic to its setting through the use of traditional materials including bath stone ashlar and pre-formed metal sheets that match those of the original house. In advance of the construction of the new space a number of alterations to the house were made including the creation of a large opening through to the kitchen and a new staircase into converted basement rooms below.

Scrapbook

The Fosse

Contemporary extension to historic house

Project
Information

Location: Batheaston

Client: Private

Status: Completed 2010

Key Materials: Bath stone, Western Red Cedar, Glass, Cotswold Stone

This Victorian villa in a village location has been altered on numerous occasions in the past, and the client purchased the house in a state of disrepair. The design concept of the new extension and whole house refurbishment work was to reverse the orientation of the house to create the entrance to the rear north elevation, allowing the elegant south façade and garden to become a private sanctuary for the family. The new contemporary double-height entrance hall looks over a newly excavated courtyard. This is lined with a rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage, penetrating through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.

They’ve turned a once rundown Victorian villa into a gorgeous family residence in Batheaston, England. The home was refurbished with a few extensions to switch the viewing of the building and create a private haven for the family in the southern façade and the garden. The double height entrance hall looks over the unearthed courtyard lined with an uninterrupted reclaimed, rubble bath stone wall that pierces through a glass screen to create an interior floor gallery connecting the outside to the in.

Gessato June 29, 2012

Scrapbook

Project Information.

This Victorian villa in a village location has been altered on numerous occasions in the past, and the client purchased the house in a state of disrepair. The design concept of the new extension and whole house refurbishment work was to reverse the orientation of the house to create the entrance to the rear north elevation, allowing the elegant south façade and garden to become a private sanctuary for the family. The new contemporary double-height entrance hall looks over a newly excavated courtyard. This is lined with a rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage, penetrating through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.