Madam's Paddock

A contemporary house in the Greenbelt

Project
Information

Location: Chew Magna, Bristol

Client: Private

Status: Awaiting Planning Permission

Key Materials: Pennant stone walls, patinated zinc cladding.

This project replaces an existing 1960s house. It is close to the centre of the village, yet is on an Island, surrounded by the River Chew and located within the Greenbelt. The proposed house is placed so that the garden is maximised, with the house placed to form an arrival space, separated from the garden. The radial layout, with its centre point defined by a large oak tree on the site boundary allows different parts of the house to relate specifically to various character areas of the garden: The house is lifted out of the ground on the masonry radial walls, allowing floodwater to flow beneath the house and keeping the ground floor clear of the predicted flood levels. The majority of the accommodation is on the ground floor, with just the master bedroom and the guest bedroom elevated above the stone plinth as two separate first floor volumes, clad in a dark coloured zinc cladding in order to break down the mass of the house. The landscape has been designed to improve the flood resilience of the site and at the same time to allow better access from the garden to the water’s edge, and also to provide wildlife / ecological enhancements. Landscape design: B:D Landscape

Scrapbook

Project Information.

This project replaces an existing 1960s house. It is close to the centre of the village, yet is on an Island, surrounded by the River Chew and located within the Greenbelt. The proposed house is placed so that the garden is maximised, with the house placed to form an arrival space, separated from the garden. The radial layout, with its centre point defined by a large oak tree on the site boundary allows different parts of the house to relate specifically to various character areas of the garden: The house is lifted out of the ground on the masonry radial walls, allowing floodwater to flow beneath the house and keeping the ground floor clear of the predicted flood levels. The majority of the accommodation is on the ground floor, with just the master bedroom and the guest bedroom elevated above the stone plinth as two separate first floor volumes, clad in a dark coloured zinc cladding in order to break down the mass of the house. The landscape has been designed to improve the flood resilience of the site and at the same time to allow better access from the garden to the water’s edge, and also to provide wildlife / ecological enhancements. Landscape design: B:D Landscape