Innox Lodge

Bringing the garden into an historic home

Project Information

Location
Somerset

Client
Private

Status
Completed 2012

Key Materials
Lead cladding, Bath stone, Ashlar, Brick, Steel

Location

Somerset

Client

Private

Status

Completed 2012

Key Materials

Lead cladding, Bath stone, Ashlar, Brick, Steel
Located on the edge of the village with wide views across the rural landscape, this unlisted Victorian house was recently renovated by its owners. They wished to add a new garden room that would link the kitchen with the surrounding landscape and provide a place where the family can gather informally. The contemporary design of the new addition remains sympathetic to its setting through the use of traditional materials including bath stone ashlar and pre-formed metal sheets that match those of the original house. In advance of the construction of the new space a number of alterations to the house were made including the creation of a large opening through to the kitchen and a new staircase into converted basement rooms below.

Innox Lodge provides the quintessential example of a Victorian home in southwest England. Bath stone, modest columns and understated exterior design elements set on generous acreage make this property just as attractive as it is timeless. The ultra-modern addition on the far side of the home allows the structure to maintain its original facade from the front, while giving the family extended space leading out to the polished lawn. Designscape Architects chose Bath stone Ashlar paired with the commanding pre-formed metal sheets. The use of metal gives the glass addition a distinct character while the bath stone ashlar melds the two structures to feel like they belong as one.

Georgia Hough
Blending Old and New: 6 Bold Glass Additions to Traditional English Homes
Architizer

Scrapbook

Located on the edge of the village with wide views across the rural landscape, this unlisted Victorian house was recently renovated by its owners. They wished to add a new garden room that would link the kitchen with the surrounding landscape and provide a place where the family can gather informally. The contemporary design of the new addition remains sympathetic to its setting through the use of traditional materials including bath stone ashlar and pre-formed metal sheets that match those of the original house. In advance of the construction of the new space a number of alterations to the house were made including the creation of a large opening through to the kitchen and a new staircase into converted basement rooms below.