Cornbury Mill

Modern refurbishment of historic watermill

Project
Information

Location: Devizes, Wiltshire

Client: Private

Status: Completed 2015

Key Materials: Brick, Timber, Steel

Described as “a picture book C18th mill house set in beautiful mature gardens”, the project to refurbish an old watermill near Devizes turned out to be very challenging. Designscape were appointed to convert the mill for use as a calming weekend retreat. The building had previously undergone many changes and was dark and damp, suffering from low ceilings and made up of many small rooms. Surprisingly perhaps it is not listed and the alterations did not require planning permission.

Our approach was to undertake a sympathetic renovation, stripping back recent alterations and opening up the floorplan to let in more daylight.This simple architectural intervention transformed the interior by providing a light and airy open plan living space, aided by the use of light finishes throughout. Major challenges were overcome during construction including a high water table, significant roof structure repairs, and the reconstruction of a substantial masonry chimney breast. These were addressed in a collaborative fashion by the design team and contractor, assisted by the clients’ understanding approach and trust in their professional advisors. The house is transformed on the inside but little altered externally. It remains a gem and as charming as it always was, but now the interiors are clean, warm, light and a joy to be in.

Thank you all for all your help with the project – it has worked out, if anything, better than what we hoped for. We’re enjoying all the time we can find to spend there

The Clients

Scrapbook

Project Information.

Described as “a picture book C18th mill house set in beautiful mature gardens”, the project to refurbish an old watermill near Devizes turned out to be very challenging. Designscape were appointed to convert the mill for use as a calming weekend retreat. The building had previously undergone many changes and was dark and damp, suffering from low ceilings and made up of many small rooms. Surprisingly perhaps it is not listed and the alterations did not require planning permission.

Our approach was to undertake a sympathetic renovation, stripping back recent alterations and opening up the floorplan to let in more daylight.This simple architectural intervention transformed the interior by providing a light and airy open plan living space, aided by the use of light finishes throughout. Major challenges were overcome during construction including a high water table, significant roof structure repairs, and the reconstruction of a substantial masonry chimney breast. These were addressed in a collaborative fashion by the design team and contractor, assisted by the clients’ understanding approach and trust in their professional advisors. The house is transformed on the inside but little altered externally. It remains a gem and as charming as it always was, but now the interiors are clean, warm, light and a joy to be in.