The Fosse

Contemporary extension to historic house

Project
Information

Location: Batheaston

Client: Private

Status: Completed 2010

Key Materials: Bath stone, Western Red Cedar, Glass, Cotswold Stone

This Victorian villa in a village location has been altered on numerous occasions in the past, and the client purchased the house in a state of disrepair. The design concept of the new extension and whole house refurbishment work was to reverse the orientation of the house to create the entrance to the rear north elevation, allowing the elegant south façade and garden to become a private sanctuary for the family. The new contemporary double-height entrance hall looks over a newly excavated courtyard. This is lined with a rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage, penetrating through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.

They’ve turned a once rundown Victorian villa into a gorgeous family residence in Batheaston, England. The home was refurbished with a few extensions to switch the viewing of the building and create a private haven for the family in the southern façade and the garden. The double height entrance hall looks over the unearthed courtyard lined with an uninterrupted reclaimed, rubble bath stone wall that pierces through a glass screen to create an interior floor gallery connecting the outside to the in.

Gessato June 29, 2012

Scrapbook

Project Information.

This Victorian villa in a village location has been altered on numerous occasions in the past, and the client purchased the house in a state of disrepair. The design concept of the new extension and whole house refurbishment work was to reverse the orientation of the house to create the entrance to the rear north elevation, allowing the elegant south façade and garden to become a private sanctuary for the family. The new contemporary double-height entrance hall looks over a newly excavated courtyard. This is lined with a rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage, penetrating through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.