Springfield Farm

A modern home in the Greenbelt

Project
Information

Location: Bath

Client: Private

Status: Completed 2014

Key Materials: Frake Thermowood Cladding, Green Roof, Lias Limestone Paving, Air source heat pump, MVHR system, Solar Panels

Springfield Farm replaces a 1950s bungalow with a contemporary and innovative two-storey house. Designscape was in charge of the detailed design and construction following the brief given by the clients “we wanted our home to be a contemporary and individual piece of architecture, a home in which to display our art collection, and for the house to sit very comfortably within the rural environment. We asked for spaces, not rooms; divisions, not walls; and vertical and horizontal surfaces to display art, sculpture and ceramics.” The building incorporates living accommodation on the ground floor with two en-suite bedrooms on the first floor. The open plan kitchen and dining area features large full height glazing overlooking the terrace to the views beyond. Multiple floor levels break up the living space and create a sense of different zones within the plan. Care has been taken to select natural and sustainable materials that complement the colours of buildings in the area and the rural surroundings. An extensive green roof on the studio links to the wild flower meadow by a raised bank, planted to blend with the adjacent meadow.

In association with Andrew Wood Associates

RICS SW Awards – Winner 2016

RICS National Awards – Shortlisted 2016

We are absolutely delighted that you won the RICS award for the Residential section. Very many congratulations. It feels good for us - every time we come home we say to each other - "this is a nice award winning house!" It is special, and it is great that it has been recognised for being so. Do thank your Designscape team for their part in this achievement.

The Client

Scrapbook

Project Information.

Springfield Farm replaces a 1950s bungalow with a contemporary and innovative two-storey house. Designscape was in charge of the detailed design and construction following the brief given by the clients “we wanted our home to be a contemporary and individual piece of architecture, a home in which to display our art collection, and for the house to sit very comfortably within the rural environment. We asked for spaces, not rooms; divisions, not walls; and vertical and horizontal surfaces to display art, sculpture and ceramics.” The building incorporates living accommodation on the ground floor with two en-suite bedrooms on the first floor. The open plan kitchen and dining area features large full height glazing overlooking the terrace to the views beyond. Multiple floor levels break up the living space and create a sense of different zones within the plan. Care has been taken to select natural and sustainable materials that complement the colours of buildings in the area and the rural surroundings. An extensive green roof on the studio links to the wild flower meadow by a raised bank, planted to blend with the adjacent meadow.

In association with Andrew Wood Associates

RICS SW Awards – Winner 2016

RICS National Awards – Shortlisted 2016