Resource Recovery Park

A new waste to energy facility

Project
Information

Location: Park Grounds, Royal Wootton Bassett

Client: Crapper & Sons Landfill

Status: Under construction

Key Materials: Polycarbonate cladding, Concrete plinth, Engineered timber roof structure

The proposed Resource Recovery Park at Park Grounds, near Royal Wootton Bassett, has been designed to celebrate the process of creating energy from waste. The design creates a masterplan with key buildings focused on site movement and safety. Crapper & Sons Landfill Ltd. have been based on the site for nearly 35 years having contributed to the wider community through the Landfill community fund. This next step in the development of the business presents a positive step towards a significant reduction in landfill waste and an increase in recyclables. The waste handling building will produce energy through its combustion plant which feeds back into the grid. The translucent polycarbonate facade of the building in shades of green, allows high levels of daylight into the building to improve the internal working environment for employees, a high priority for the client. The timber roof structure has been design using parametric modelling and was selected over steel for reasons of cost and longevity.

Structural Engineer: Format Engineering

Scrapbook

Project Information.

The proposed Resource Recovery Park at Park Grounds, near Royal Wootton Bassett, has been designed to celebrate the process of creating energy from waste. The design creates a masterplan with key buildings focused on site movement and safety. Crapper & Sons Landfill Ltd. have been based on the site for nearly 35 years having contributed to the wider community through the Landfill community fund. This next step in the development of the business presents a positive step towards a significant reduction in landfill waste and an increase in recyclables. The waste handling building will produce energy through its combustion plant which feeds back into the grid. The translucent polycarbonate facade of the building in shades of green, allows high levels of daylight into the building to improve the internal working environment for employees, a high priority for the client. The timber roof structure has been design using parametric modelling and was selected over steel for reasons of cost and longevity.

Structural Engineer: Format Engineering