Soil Association

An innovative prototype HQ Building

Project
Information

Location: Bristol

Client: The Soil Association

Status: Unbuilt

Designscape came second in a European wide competition for the new £20m headquarters for the Soil Association on the Harbourside site in Bristol. The design sought to put the building users first and create a healthy and respectful workplace which would reflect the core values of the charity: A work environment for ‘free range’ employees. The proposal demonstrated a holistic approach to environmental design by minimising energy usage, using low embodied energy materials and maximising the passive energy potential of the site. This was an opportunity to design a prototype office building fit for the future and the ideas generated are relevant to many situations. We look forward to putting these into practice in future projects.

Scrapbook

Clarks Head Quarters

Working within a historic factory complex

Project
Information

Location: Street, Somerset

Client: C&J Clark

Status: Concept Design

Key Materials: Cast iron, Steel frame partitions, Leather

We have been appointed to undertake a number of projects for Clarks Shoes at their Head Quarters in Street, Somerset. These are located within historic former factory buildings, from which Clarks once manufactured their famous shoes. Optimising this space for current and changing workplace activities has been an ongoing project for Clarks. We have produced a masterplan considering the phased redevelopment of underused sections of the estate for new uses and buildings, including conference suite, meeting rooms and office space.

Scrapbook

Seco Tools

New Headquarters

Project
Information

Location: Bourges, France

Client: Seco Tools AB

Status: Completed 2014

Key Materials: Aluminium Composite cladding, Larch cladding, Brise Soleil, curtain walling

Seco Tools are a tool manufacturer based in Sweden with more than 40 subsidiaries around the world. Designscape Architects were appointed as part of the Seco Tools Global real estate team, in conjunction with workplace specialists Wylde IA to design a replacement to the existing office administration block at the headquarters of Seco France. The existing building, built in the 1960’s was suffering numerous building failures to structure envelope and services. We designed the building to allow for phased demolition and development of the site whilst the existing offices were in occupation. Re-positioning the office accommodation next to the production space also provides an opportunity to better integrate departments, staff and company culture. Seco see the benefits of creating a positive flexible working environment for their staff and customers and have sought to reflect the company’s core values of open and friendly working, client commitment, dedication and expertise in their building facilities. Designscape’s design was developed by the in-country team and is currently under construction.

Designscape have also provided architectural advice; master planning, concept, through to construction design information for several other European sites including; Budapest Hungary and the HQ facility in Fagersta Sweden.

Designscape are an integral part of and foundation of our commercial projects as we look to modernise out global facilities. They understand our people and support development of the environments we need now and into the future.

Paul Hipkins, Global Project Manager, Seco Tools AB

Scrapbook

Avonbridge House

A Headquarters in a Listed factory building

Project
Information

Location: Chippenham

Client: Alliance Pharmaceuticals Ltd

Status: Ongoing

Key Materials: Cast iron, Curtain walling, Patinated zinc cladding, Patent glazing

Avonbridge House is a Listed building, formerly a Milk Condensery, the first such building in the country, operated by Nestle until the 1960’s. Converted to offices in the 1980’s the building is now wholly occupied by Alliance Pharmaceuticals as their Global HQ. Working with long term interior design and space planning collaborators Wylde IA, Designscape are in the process of obtaining a number of Listed Building Consents to replace elements of the 1980’s conversion and extend office accommodation for this growing business. This includes converting un-used attic into office space; new reception area, replacement curtain walling and windows, external breakout terrace.

Interior design and space planning Wylde IA

Scrapbook

Resource Recovery Park

A new waste to energy facility

Project
Information

Location: Park Grounds, Royal Wootton Bassett

Client: Crapper & Sons Landfill

Status: Under construction

Key Materials: Polycarbonate cladding, Concrete plinth, Engineered timber roof structure

The proposed Resource Recovery Park at Park Grounds, near Royal Wootton Bassett, has been designed to celebrate the process of creating energy from waste. The design creates a masterplan with key buildings focused on site movement and safety. Crapper & Sons Landfill Ltd. have been based on the site for nearly 35 years having contributed to the wider community through the Landfill community fund. This next step in the development of the business presents a positive step towards a significant reduction in landfill waste and an increase in recyclables. The waste handling building will produce energy through its combustion plant which feeds back into the grid. The translucent polycarbonate facade of the building in shades of green, allows high levels of daylight into the building to improve the internal working environment for employees, a high priority for the client. The timber roof structure has been design using parametric modelling and was selected over steel for reasons of cost and longevity.

Structural Engineer: Format Engineering

Scrapbook

Green Park Station

A new public space

Project
Information

Location: Bath

Client: The Ethical Property Company

Status: Unbuilt

Key Materials: Cast iron, Timber, Glass

Key Features: Retail, Hospitality, Performance facilities

Green Park Station is a Grade II listed building which was redeveloped as a retail and events space in the mid 1980s after its closure as a railway terminus in 1971. We were appointed following an invited competition to propose ways of revitalising the station as a major public space. Our work to date has involved the extensive consultation with a variety of interested parties, including the Farmer’s Market and other traders, Sainsbury’s Supermarket (who operate the adjacent supermarket) and the Bath Cultural Forum. Ideas from these discussions have been translated into a proposal that would provide the city with a vibrate, accessible and commercially viable public venue in the spirit of Covent Garden Market in London.

Scrapbook

Holcombe mill

New workspace within converted mill

Project
Information

Location: Nailsworth, Gloucestershire

Client: Spring Mill Holdings

Status: Completed 2011

Key Materials: Corten steel

Holcombe Mill is a Grade 2 listed structure on an industrial estate in the Nailsworth valley, near Stroud. Working in collaboration with the local conservation officer, the Mill has been rescued from near dereliction and converted into flexible serviced office space for one or multiple occupiers. The new architectural interventions including a corten metal entrance canopy, metal staircase and services are designed to be of high quality and sympathetic to the industrial context and origins of the mill building, yet remain clearly legible as modern. Natural ventilation, and high levels of natural daylighting combined with the historic features of the original building provide a pleasant working environment for the tenants of the building.

Scrapbook

Hill Farm Dairy

Goat farm and cheese factory

Project
Information

Location: Stawley, Somerset

Client: Hill Farm Dairy

Status: Completed 2009

Key Materials: Douglas fir and fibre cement

Designscape was commissioned to design a barn and dairy production facility for a new cheese making company. The design aims to reflect both the ethos of the client company and the site: a quality handmade product, using natural materials and low energy solutions, created with respect for its surroundings. Despite their size the buildings do not dominate, as they take advantage of the natural topography and step down the hill, enabling the barn and the milking parlour to sit above the dairy. The cold storage and maturing areas are pushed back into the hillside under the parlour. The result is a low impact design that naturally enhances the cheese making process, as the milk can flow by gravity from parlour to dairy, avoiding pumping and thus preserving the quality of the milk. Named by a leading French expert as one of the top 5 cheese making facilities in the world, Designscape had never previously designed a dairy.

Designscape’s work on our project has resulted in a barn, milking parlour and dairy that perfectly match our aim to have modern agricultural/commercial buildings that sit comfortably within their rural backdrop, and in particular complement our medieval farmhouse and outbuildings. This aesthetic result was attained while still achieving the required functionality of the buildings – we have a well ventilated, light barn, a neat, efficient milking parlour and a dairy that has been described by a French cheese consultant as one of his top 5 dairies in the world! Highly recommended in every way.

The Clients

Scrapbook

Science Studios

Art gallery, production and storage building

Project
Information

Location: Stroud, Gloucestershire

Client: Damien Hirst

Status: Completed 2012

Key Materials: White glazed brick, in-situ concrete, Fire proof insulated metal cladding

Designscape has developed a 9,000sqm art production studio and gallery for Damien Hirst. The project reuses an existing steel portal frame structure originally built for the manufacture of plastics. The brief involved a high level of design, detail and finish, including exceptionally high structural loading requirements and innovative cladding and glazing. The building is split into three bays: reception and gallery, art production and storage facilities, with each area defined externally through cladding panels of contrasting colours. The artist’s production of large-scale art work requires highly specialised accommodation, including freezer storage and a fire protected art store. The western riverside boundary has become a sculpture garden.

In addition to the principal Science gallery and production space, a smaller independent formaldehyde studio has been built. The formaldehyde studio requires unique accommodation and dedicated services, including specialist ventilation equipment to filter out the formaldehyde fumes. As well as large-scale freezer storage, specialist cranage equipment has been incorporated for handling large and delicate art works. The steel frame structure is clad with white glazed bricks and small mortar joints to create a sculptural monolithic appearance.

In association with MRJ Rundell + Associates

The technical virtuosity of the brickwork was “spectacular” said one of the judges. With such a specific design applied to the specialised bricks, this building had to be “meticulously detailed”. Even the joints which are 4mm, provide an impressive alteration in scale. The judges appreciated the skill required to produce a skin of white glazed bricks which is notoriously difficult to achieve and thoroughly enjoyed the attention to detail displayed throughout the project.

Judges Brick Awards 2012

Scrapbook

Exactaform

striking new HQ and Production facility

Project
Information

Location: Coventry

Client: Exactaform Cutting Tools Ltd

Status: Completed 2017

Key Materials: Steel portal frame with insulated cladding panels and curtain walling, PV Solar Panels

Exactaform Cutting Tools Ltd are a family owned engineering business, specialising in diamond tipped cutting tools, used internationally, for a wide range of applications including the aerospace and automotive industries. Operating from a series of small industrial units nearby, the Company’s scope for business development had become limited by the size, arrangement and quality of their premises. They concluded that a new building was needed to better accommodate the existing office, production and storage facilities, while also optimising the flow of production and providing scope for future expansion. The growing business also needed an environment and facility capable of attracting top engineering talent and demonstrating their commitment and confidence to a new and existing customer base. Rather than purchasing a generic developer specified building, Exactaform opted to purchase land at Prologis Business Park and procure the building directly. Designscape developed the design of the building from concept, through technical detail, tender and construction to completion in September 2017.

The striking building interior was designed by Wylde IA.

Scrapbook

Project Information.

Exactaform Cutting Tools Ltd are a family owned engineering business, specialising in diamond tipped cutting tools, used internationally, for a wide range of applications including the aerospace and automotive industries. Operating from a series of small industrial units nearby, the Company’s scope for business development had become limited by the size, arrangement and quality of their premises. They concluded that a new building was needed to better accommodate the existing office, production and storage facilities, while also optimising the flow of production and providing scope for future expansion. The growing business also needed an environment and facility capable of attracting top engineering talent and demonstrating their commitment and confidence to a new and existing customer base. Rather than purchasing a generic developer specified building, Exactaform opted to purchase land at Prologis Business Park and procure the building directly. Designscape developed the design of the building from concept, through technical detail, tender and construction to completion in September 2017.

The striking building interior was designed by Wylde IA.