Corinium Museum

New facilities within a Listed Building

Project
Information

Location: Cirencester

Client: Corinium Museum

Status: Under construction

Key Materials: Velcromat, Oak, Glass

Designscape Architects have been appointed by the Corinium Museum in Cirencester for the refurbishment of the museum, as well as the design of a new Community Discovery Centre. The design proposes alterations to the internal layout in order to improve the flow throughout the building and the new gallery areas were designed to reduce clutter and really focus the quality of the exhibits, using dark rooms with illuminated exhibition stands. A new reception desk was designed to unite the entrance and shop with a single counter. The works include the creation of a Discovery Centre, to be used to accommodate a variety of functions (learning, meetings and museum collections work) for a range of visitors. The Garden will also be altered to provide for a better quality outdoor space along with a coffee shop.

Exhibition design by Underwood & Co.

This project has been a long time in the planning so we’re delighted that the National Lottery has given us this support. This project will transform the front part of the Museum, creating a warm welcome for visitors and stunning new galleries which highlight the star objects from the prehistoric Cotswolds. The Discovery Centre will be an inspirational learning space for a diverse range of activities to be enjoyed by all our visitors

Amanda Hart, Museum Director

Scrapbook

Project Information.

Designscape Architects have been appointed by the Corinium Museum in Cirencester for the refurbishment of the museum, as well as the design of a new Community Discovery Centre. The design proposes alterations to the internal layout in order to improve the flow throughout the building and the new gallery areas were designed to reduce clutter and really focus the quality of the exhibits, using dark rooms with illuminated exhibition stands. A new reception desk was designed to unite the entrance and shop with a single counter. The works include the creation of a Discovery Centre, to be used to accommodate a variety of functions (learning, meetings and museum collections work) for a range of visitors. The Garden will also be altered to provide for a better quality outdoor space along with a coffee shop.

Exhibition design by Underwood & Co.