Clarks Head Quarters

Working within a historic factory complex

Project
Information

Location: Street, Somerset

Client: C&J Clark

Status: Concept Design

Key Materials: Cast iron, Steel frame partitions, Leather

We have been appointed to undertake a number of projects for Clarks Shoes at their Head Quarters in Street, Somerset. These are located within historic former factory buildings, from which Clarks once manufactured their famous shoes. Optimising this space for current and changing workplace activities has been an ongoing project for Clarks. We have produced a masterplan considering the phased redevelopment of underused sections of the estate for new uses and buildings, including conference suite, meeting rooms and office space.

Scrapbook

Avonbridge House

A Headquarters in a Listed factory building

Project
Information

Location: Chippenham

Client: Alliance Pharmaceuticals Ltd

Status: Ongoing

Key Materials: Cast iron, Curtain walling, Patinated zinc cladding, Patent glazing

Avonbridge House is a Listed building, formerly a Milk Condensery, the first such building in the country, operated by Nestle until the 1960’s. Converted to offices in the 1980’s the building is now wholly occupied by Alliance Pharmaceuticals as their Global HQ. Working with long term interior design and space planning collaborators Wylde IA, Designscape are in the process of obtaining a number of Listed Building Consents to replace elements of the 1980’s conversion and extend office accommodation for this growing business. This includes converting un-used attic into office space; new reception area, replacement curtain walling and windows, external breakout terrace.

Interior design and space planning Wylde IA

Scrapbook

Green Park Station

A new public space

Project
Information

Location: Bath

Client: The Ethical Property Company

Status: Unbuilt

Key Materials: Cast iron, Timber, Glass

Key Features: Retail, Hospitality, Performance facilities

Green Park Station is a Grade II listed building which was redeveloped as a retail and events space in the mid 1980s after its closure as a railway terminus in 1971. We were appointed following an invited competition to propose ways of revitalising the station as a major public space. Our work to date has involved the extensive consultation with a variety of interested parties, including the Farmer’s Market and other traders, Sainsbury’s Supermarket (who operate the adjacent supermarket) and the Bath Cultural Forum. Ideas from these discussions have been translated into a proposal that would provide the city with a vibrate, accessible and commercially viable public venue in the spirit of Covent Garden Market in London.

Scrapbook

Court Farm Barn

A Listed Barn Conversion

Project
Information

Location: Langridge, Bath

Client: Private

Status: Completed

Key Materials: Steel support structure, Oak shutters and doors, Biomass heating system

Situated adjacent to the Farm House, the Grade II* listed former threshing barn had fallen into a state of disrepair and the proposal was developed to repair and convert the structure to provide ancillary accommodation to the main house, to include a home-work space, kitchen, bathroom and guest bedrooms. The new functions are contained within a series of free standing white timber boxes to the west end, leaving two- thirds of the original double-height volume intact. The existing modern steel frame is utilized to support the new roof structure without distributing the extra load onto the historic walls. As part of the first phase of works, a new wood-burning boiler in an adjacent outbuilding provides heating and hot water to both the farm house and converted barn.

We are very pleased with the finished results. The Farm and the Barn presented a number of challenges due to the building’s listed status and subsequent protracted negotiations with the local planning authority. Listed status restricted our options for conversion, but Designscape’s strategic approach was invaluable in clarifying our options. This included prioritising a green heating system which now serves not only the barn but also the rest of the farm. When the listed building officer brokered advice that the Barn could potentially fall into disrepair and become the responsibility of the local authority, this led to a practical agreement about a sympathetic design and flexible arrangement to proceed with planning.

The capacity of the architect, engineers and the builder to solve unexpected problems throughout the build process was also an important factor in the success of this project. This included the various challenges of stabilising the walls, the construction of the roof, the provision of new steel and the method of construction using internal scaffolding, and also the procurement and fitting of the entrance glazing to achieve very neat fixings etc.

The building has been brought back into use again and now also fulfils a role in the local community. The renovation has been very well received by neighbours including the church congregation who gather annually in it for Harvest Festival auction, Christmas and other events throughout the year. Even the construction process pragmatically involved the farming neighbour's labour and machinery to very good effect. The flexible use of the barn also includes family gatherings and an occasional wedding reception.

It is a wonderful space and Designscape have managed not only to provide flexible accommodation within but also to preserve the original character and qualities of a barn

The Client

Scrapbook

Sydney Buildings

Modern extension of a listed house

Project
Information

Location: Sydney Buildings, Bath

Client: Private

Status: Completed

Key Materials: Bath Stone, Patinated Zinc

Sydney Buildings is a desirable street on the southern slopes of central Bath. Our client purchased a run-down listed property previously used as student accommodation with the aspiration to return it back into a family home. After careful analysis of the historic value of various aspects of the building fabric, we prepared a scheme that stripped away the modern layers of inappropriate interventions, repaired original features and sensitively introduced new services to make the house fit for modern life. The highlight is the new contemporary double-height bay window in the basement that opens out into the garden providing views across the Kennet and Avon Canal to the city skyline beyond.

Scrapbook

Corinium Museum

New facilities within a Listed Building

Project
Information

Location: Cirencester

Client: Corinium Museum

Status: Under construction

Key Materials: Velcromat, Oak, Glass

HLF Stage 3 (Delivery) funding has been awarded for the ‘Stone Age to Corinium’ project at the Corinium Museum, Cirencester. This project includes the creation of new Early Age galleries to display exciting new discoveries alongside significant existing artefacts from the area covering the period from Stone-Age to Early Roman times. It also includes the creation of a new Reception Foyer, refurbished gift shop, garden and new Discovery Centre. The project involves alteration works to a Grade II listed building. Detail design is progressing and works on site are due to commence later this year.

Exhibition design by Underwood & Co.

This project has been a long time in the planning so we’re delighted that the National Lottery has given us this support. This project will transform the front part of the Museum, creating a warm welcome for visitors and stunning new galleries which highlight the star objects from the prehistoric Cotswolds. The Discovery Centre will be an inspirational learning space for a diverse range of activities to be enjoyed by all our visitors

Amanda Hart, Museum Director

Scrapbook

Monkton Farleigh

Timber framed extension to Listed Cottage

Project
Information

Location: Bath

Client: Private

Status: Completed 2015

Key Materials: Douglas Fir, Natural Slates, Cotswold Stone, Cedar cladding, Aluminium Framed Sliding Glass Doors.

The project involved the refurbishment and extension of a grade II listed cottage in the picturesque village of Monkton Farleigh (Green Belt and AONB). One of a row of two, formally three cottages, the building had been extensively remodelled and was badly in need of modernisation. Challenges included a flying freehold over the neighbouring cottage. Designscape were appointed as having the knowledge and experience best suited to the owner’s needs and objectives. The brief was to undertake a sympathetic renovation of the house, strip out modern alterations, make minor modifications to the layout, upgrade building services, and where feasible, upgrade the building fabric. The attic became a main bedroom suite and a poorly constructed C20th extension replaced with a new design built to a high standard and making the most of the garden and views across the fields beyond. The result is a series of high quality, light, airy, warm and healthy living spaces which retain and enhance much of the old character, whilst adding a new layer which will age sympathetically with the dwelling. The project stands out in achieving a successful marriage of thoughtful design, an understanding client, and some conscientious workmanship from the builder which in our experience is a rare commodity in projects of this scale and complexity.

Designscape’s contribution at each stage of our renovation project was essential to its success. During the selection interviews we held with architects Chris stood out for understanding our aim to retain the character and feel of the period house we were renovating. Using his experience it was possible for us to integrate modern systems into the existing building whilst preserving as much as possible of the original structure. We are very glad that Chris encouraged us to move away from our original ideas that the new kitchen extension should be as traditional as the rest of the house. The light, airy contemporary solution he proposed with its wide sliding doors leading onto a new terrace has become our favourite room and gets a “wow” from everyone seeing it. This has become the living space where we now spend most of our time. The support and imagination of the team at Designscape during the project enabled us to complete a challenging renovation and create a home that combines the best of the old and new.

The Clients

Scrapbook

Holcombe mill

New workspace within converted mill

Project
Information

Location: Nailsworth, Gloucestershire

Client: Spring Mill Holdings

Status: Completed 2011

Key Materials: Corten steel

Holcombe Mill is a Grade 2 listed structure on an industrial estate in the Nailsworth valley, near Stroud. Working in collaboration with the local conservation officer, the Mill has been rescued from near dereliction and converted into flexible serviced office space for one or multiple occupiers. The new architectural interventions including a corten metal entrance canopy, metal staircase and services are designed to be of high quality and sympathetic to the industrial context and origins of the mill building, yet remain clearly legible as modern. Natural ventilation, and high levels of natural daylighting combined with the historic features of the original building provide a pleasant working environment for the tenants of the building.

Scrapbook

Project Information.

Holcombe Mill is a Grade 2 listed structure on an industrial estate in the Nailsworth valley, near Stroud. Working in collaboration with the local conservation officer, the Mill has been rescued from near dereliction and converted into flexible serviced office space for one or multiple occupiers. The new architectural interventions including a corten metal entrance canopy, metal staircase and services are designed to be of high quality and sympathetic to the industrial context and origins of the mill building, yet remain clearly legible as modern. Natural ventilation, and high levels of natural daylighting combined with the historic features of the original building provide a pleasant working environment for the tenants of the building.