The Praedium

Spencer Back with Angus Meek Architects

Project
Information

Location: Bristol

Client: Crosby Homes

Status: Completed 2005

Designed for housing developer Crosby Homes, The Praedium includes 17 townhouses and 95 apartments arranged around common landscaped spaces and existing mature trees. The contemporary scheme occupies a brownfield site bordering two Conservation Areas. The townhouses, arranged in two terraces are of prefabricated timber frame construction. The apartments, clustered around 5 services cores are constructed within an in-situ, flat slab concrete frame and sit above a car park partially excavated beneath. While a Director at Angus Meek Architects, Spencer was responsible for the concept and planning design, tender and construction information provided through to completion.

'Highly Commended' at the National Home Builders Design Awards 2006.
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007.

Scrapbook

Accordia

Chris Mackenzie with FCB Studios

Project
Information

Location: Cambridge

Client: Countryside Properties Ltd

Status: Completed 2008

Chris Mackenzie was part of the Feilden Clegg Bradley team that designed the Stirling prize winning “Accordia” housing project in Cambridge. FCB designed a radical master plan with Grant Associates (landscape) and included buildings by McCreanor Lavington and Alison Brooks Architects. Chris worked closely with the main contractor of the other practices in the team, coordinating the designs and delivering the first phase.

Highly Commended at the National Home Builders Design Awards 2006
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007

Scrapbook

Avenue Housing

A back land development of 5 low cost homes

Project
Information

Location: Minehead

Client: Private

Status: Unbuilt

Key Materials: Render walls, Timber cladding, Fibre cement roof tiles, Zinc dormers

This development proposal responds to the need for small, low cost houses and flats in Minehead, whose economy is heavily dependent on seasonal work and retired people. Situated in the main street connecting the town centre to the beach, the scheme comprises the conversion of a Victorian former hotel and nursing home into seven private flats, some with private gardens, suitable for young or elderly couples. The former car park at the rear is to be developed as five small mews houses around a small parking yard, providing accommodation fitting for young families. The arrangement of shared facilities and common external circulation routes has been designed to encourage neighbours to meet and to get to know each other.

Scrapbook

Jetty House

An engineered timber Passive House

Project
Information

Location: Cotswolds Water Park

Client: The Sunday Times British Homes Awards 2014

Status: Competition entry submitted

Key Materials: Prefabricated timber frame, Timber cladding, MVHR system

The Jetty House is conceived as a place of refuge, a counterpoint to the busy urban world that most of us live in. A place for quiet and family life. The proposal offers the possibility of privacy and individual space but also of a sense of community within the groups of houses. The houses bring the occupants into direct contact with the natural world, and whilst providing a high degree of comfort and sustainable living, the design exploits the whole potential of sustainable living rather than simply to focus on low energy usage.The Jetty House is designed to perform to Passivhaus standards. Nonetheless the design allows for large areas of opening windows and woodburning stoves, enabling seemless integration and enjoyment of the rich context.

Scrapbook

Hillcrest

A new community of six houses

Project
Information

Location: Bristol

Client: ACH Developments

Status: Planning consent 2015, currently on site 2019

Key Materials:

Pennant Stone, Cedar Cladding, Clay tiles, Aluminium glazed sliding door system

A new community in a woodland setting.

This project for six new houses is located upon a hill north of Bristol within the village of Winterbourne Down. The wooded site previously formed the garden of a large derelict house and contained a disused quarry. The houses are arranged around a central ‘clearing’. Constructed with rubble stone and timber clad walls the houses are designed to reflect the character of the site and nearby listed church. The houses are positioned around protected trees and to maximise views from the elevated site. Four of the houses are substantial homes with 5 or more bedrooms and double garages. One has an outdoor swimming pool. The two remaining are designated affordable homes.

Scrapbook

Hawker's Meadow

Sustainable community for active retired living

Project
Information

Location: Hawker’s Meadow, Batheaston

Client: Environ Communities

Status: Unbuilt

Key Materials: Bath stone, Cotswold stone, Zinc, Cedar cladding

Located on the edge of the village of Batheaston, this project for 20 houses, 10 apartments and clubhouse facilities is for a new model community for the active and retired. Arranged around a common pedestrian ‘yard’ the residents enjoy common facilities including gym, bar, library, function space and a wildlife water meadow with the wider community. Parking is provided in a basement car park. The buildings are designed to respond to the local agricultural tradition, maintain a modern appearance and provide connected digital facilities for residents within the highly insulated and energy efficient homes.

Scrapbook

Rodwell Road

Six Modern apartments

Project
Information

Location: Weymouth

Client: Private

Status: Awaiting Planning Permission

Key Materials: Brick, Zinc Cladding

A development of six flats in Weymouth, replacing a 1930s detached house on a prominent corner on the edge of the town centre. As a response to the acute need for housing, both in Weymouth and elsewhere, the flats are all designed with two “equal” bedrooms and two bathrooms – to suit a number of different potential occupiers – from a retired couple to a young family or potentially two single people or two couples sharing a flat. One side of the site fronts onto a busy road, so the building is organised with the circulation and public areas on the noisy side, and all the living spaces are arranged on the quiet East facing side, so that every flat has a large outside terrace, with views towards the sea.

Scrapbook

Project Information.

A development of six flats in Weymouth, replacing a 1930s detached house on a prominent corner on the edge of the town centre. As a response to the acute need for housing, both in Weymouth and elsewhere, the flats are all designed with two “equal” bedrooms and two bathrooms – to suit a number of different potential occupiers – from a retired couple to a young family or potentially two single people or two couples sharing a flat. One side of the site fronts onto a busy road, so the building is organised with the circulation and public areas on the noisy side, and all the living spaces are arranged on the quiet East facing side, so that every flat has a large outside terrace, with views towards the sea.