Greenways

A modern single storey house

Project Information

Location

: Combe Down, Bath


Client

: Private


Status

: Completed 2018


Key Materials

: Split face linear concrete blocks, green roof, charred timber, cedar wood shading.
Greenways is a new single storey house, sited in the large rear garden of an early C20th house in Combe Down, Bath. The four bedroom family house is organised in two wings. These are arranged to create a semi enclosed courtyard to the front of the house and south facing garden to the rear.

Entering the house, one first arrives at spaces associated with the life of the family, living, cooking and dining. These open directly onto the rear garden, clearly visible through a full height glazed wall of sliding doors. The more private bedroom wing is accessed from the centre of the house, via a top lit corridor. Bedroom windows face south into the garden. These are protected from excessive solar gain by a pergola running the length of the house. The house features a ‘green’ flat roof as though lifted from the original lawn. Split face masonry walls echo the mining activities which previously took place below the site.

I find it difficult to find words to praise Spencer and the team highly enough. They really are true professionals by every definition of the word. Spencer listened to my brief and only ever deviated from it in the pursuit for design excellence. Spencer designed an amazing single storey house with flat 'green' Sedum roof, power floated concrete floors with underfloor heating throughout and lots of floor to ceiling glass. It is very thermally efficient and requires little in the way of heating. Throughout both the design and build phase, Spencer and the team were always on hand to answer any questions. Their communication skills were second to none and nothing was too much trouble. I really would not hesitate to recommend Designscape Architects.

The Client

Scrapbook

Greenways is a new single storey house, sited in the large rear garden of an early C20th house in Combe Down, Bath. The four bedroom family house is organised in two wings. These are arranged to create a semi enclosed courtyard to the front of the house and south facing garden to the rear.

Entering the house, one first arrives at spaces associated with the life of the family, living, cooking and dining. These open directly onto the rear garden, clearly visible through a full height glazed wall of sliding doors. The more private bedroom wing is accessed from the centre of the house, via a top lit corridor. Bedroom windows face south into the garden. These are protected from excessive solar gain by a pergola running the length of the house. The house features a ‘green’ flat roof as though lifted from the original lawn. Split face masonry walls echo the mining activities which previously took place below the site.