Science Museum, Wroughton

A sustainable museum and archive

Project Information

Location Bath

Client Private

Status Completed 2014

Key Materials Frake Thermowood Cladding, Green Roof, Lias Limestone Paving, Air source heat pump, MVHR system, Solar Panels

Location

Wroughton

Client

Science Museum Group

Status

Unbuilt

Key Materials

Glulam structure, grass roof

Structural Engineering

Format Engineers
We were invited by the Science Museum to submit proposals for a new archive store on a former airfield at Wroughton, near Swindon to accommodate a large and varied collection of museum artefacts currently stored in London. These museum objects vary from small objects such as books to large vehicles and even planes. Many are being kept for historic purposes, but are rarely if ever displayed, only a few are stored temporarily, visitors are by special appointment only. A low maintenance, low energy, long life building solution is required. Stable temperature conditions and low humidity are required. A design which minimises risk of water ingress is essential as is a low cost solution. Our proposal was for a super-efficient, wide span timber arch structure capable of supporting heavy loads and creating flexible internal space. The absence of walls avoids junctions for potential leaks and reduces building wind loading. Heavy mass helps create a stable internal climate, with little energy load.

Scrapbook

London Road Regeneration

A community led public realm improvement

Project
Information

Location: Bath

Client: Bath and Northeast Somerset

Status: Completed

Key Materials: Steel planters, Concrete paviors, Steel tree grilles, Public art

Before we started this project, London Road, a main thoroughfare in and out of Bath was blighted by heavy traffic and vacant commercial premises. We were appointed by Bath and North East Somerset to undertake a community led project to improve the external environment for local residents and business. By means of stakeholder workshops and use of models which encouraged participants to contribute their ideas in a variety of ways, a proposal to reclaim the street was developed and we produced a concept design which formed the basis for extensive traffic calming measures and public realm improvements. The final, constructed design was completed by others. The project has resulted in a more accessible environment, complete with trees, planters and improved pavement finishes that together create a higher quality gateway to the city.

Scrapbook

Green Park Station

A new public space

Project
Information

Location: Bath

Client: The Ethical Property Company

Status: Unbuilt

Key Materials: Cast iron, Timber, Glass

Key Features: Retail, Hospitality, Performance facilities

Green Park Station is a Grade II listed building which was redeveloped as a retail and events space in the mid 1980s after its closure as a railway terminus in 1971. We were appointed following an invited competition to propose ways of revitalising the station as a major public space. Our work to date has involved the extensive consultation with a variety of interested parties, including the Farmer’s Market and other traders, Sainsbury’s Supermarket (who operate the adjacent supermarket) and the Bath Cultural Forum. Ideas from these discussions have been translated into a proposal that would provide the city with a vibrate, accessible and commercially viable public venue in the spirit of Covent Garden Market in London.

Scrapbook

Neros Foundation

Indonesian Health Clinic

Project
Information

Location: Flores, Indonesia

Client: The Neros Foundation

Status: Completed

Key Materials: Compressed earth, Bamboo, Concrete, Corrugated steel, Timber

We are proud to support the Neros Foundation through our links to one of the trustees, Cara Sykes. The Neros Foundation is a charity working to relieve poverty affecting the inhabitants of the island of Flores, Indonesia, by providing basic yet vital infrastructure. It was set up after the trustees realised how much impact relatively small amounts of money could have in Flores. The practice has given financial assistance enabling the charity to build toilet facilities for schools but more recently we offered an internship to architectural student, Sophie Greene to develop a sustainable design solution for a new medical outreach centre to serve the local population. Both Sophie and architectural assistant Kelia Espinosa travelled to Indonesia in the summer of 2012 to view and assist progress on site.

We produced a report on sustainable construction.

Scrapbook

Corinium Museum

New facilities within a Listed Building

Project
Information

Location: Cirencester

Client: Corinium Museum

Status: Under construction

Key Materials: Velcromat, Oak, Glass

Designscape Architects have been appointed by the Corinium Museum in Cirencester for the refurbishment of the museum, as well as the design of a new Community Discovery Centre. The design proposes alterations to the internal layout in order to improve the flow throughout the building and the new gallery areas were designed to reduce clutter and really focus the quality of the exhibits, using dark rooms with illuminated exhibition stands. A new reception desk was designed to unite the entrance and shop with a single counter. The works include the creation of a Discovery Centre, to be used to accommodate a variety of functions (learning, meetings and museum collections work) for a range of visitors. The Garden will also be altered to provide for a better quality outdoor space along with a coffee shop.

Exhibition design by Underwood & Co.

This project has been a long time in the planning so we’re delighted that the National Lottery has given us this support. This project will transform the front part of the Museum, creating a warm welcome for visitors and stunning new galleries which highlight the star objects from the prehistoric Cotswolds. The Discovery Centre will be an inspirational learning space for a diverse range of activities to be enjoyed by all our visitors

Amanda Hart, Museum Director

Scrapbook

Science Studios

Art gallery, production and storage building

Project
Information

Location: Stroud, Gloucestershire

Client: Damien Hirst

Status: Completed 2012

Key Materials: White glazed brick, in-situ concrete, Fire proof insulated metal cladding

Designscape has developed a 9,000sqm art production studio and gallery for Damien Hirst. The project reuses an existing steel portal frame structure originally built for the manufacture of plastics. The brief involved a high level of design, detail and finish, including exceptionally high structural loading requirements and innovative cladding and glazing. The building is split into three bays: reception and gallery, art production and storage facilities, with each area defined externally through cladding panels of contrasting colours. The artist’s production of large-scale art work requires highly specialised accommodation, including freezer storage and a fire protected art store. The western riverside boundary has become a sculpture garden.

In addition to the principal Science gallery and production space, a smaller independent formaldehyde studio has been built. The formaldehyde studio requires unique accommodation and dedicated services, including specialist ventilation equipment to filter out the formaldehyde fumes. As well as large-scale freezer storage, specialist cranage equipment has been incorporated for handling large and delicate art works. The steel frame structure is clad with white glazed bricks and small mortar joints to create a sculptural monolithic appearance.

In association with MRJ Rundell + Associates

The technical virtuosity of the brickwork was “spectacular” said one of the judges. With such a specific design applied to the specialised bricks, this building had to be “meticulously detailed”. Even the joints which are 4mm, provide an impressive alteration in scale. The judges appreciated the skill required to produce a skin of white glazed bricks which is notoriously difficult to achieve and thoroughly enjoyed the attention to detail displayed throughout the project.

Judges Brick Awards 2012

Scrapbook

Designscape has developed a 9,000sqm art production studio and gallery for Damien Hirst. The project reuses an existing steel portal frame structure originally built for the manufacture of plastics. The brief involved a high level of design, detail and finish, including exceptionally high structural loading requirements and innovative cladding and glazing. The building is split into three bays: reception and gallery, art production and storage facilities, with each area defined externally through cladding panels of contrasting colours. The artist’s production of large-scale art work requires highly specialised accommodation, including freezer storage and a fire protected art store. The western riverside boundary has become a sculpture garden.

In addition to the principal Science gallery and production space, a smaller independent formaldehyde studio has been built. The formaldehyde studio requires unique accommodation and dedicated services, including specialist ventilation equipment to filter out the formaldehyde fumes. As well as large-scale freezer storage, specialist cranage equipment has been incorporated for handling large and delicate art works. The steel frame structure is clad with white glazed bricks and small mortar joints to create a sculptural monolithic appearance.

In association with MRJ Rundell + Associates