The Praedium

Spencer Back with Angus Meek Architects

Project
Information

Location: Bristol

Client: Crosby Homes

Status: Completed 2005

Designed for housing developer Crosby Homes, The Praedium includes 17 townhouses and 95 apartments arranged around common landscaped spaces and existing mature trees. The contemporary scheme occupies a brownfield site bordering two Conservation Areas. The townhouses, arranged in two terraces are of prefabricated timber frame construction. The apartments, clustered around 5 services cores are constructed within an in-situ, flat slab concrete frame and sit above a car park partially excavated beneath. While a Director at Angus Meek Architects, Spencer was responsible for the concept and planning design, tender and construction information provided through to completion.

'Highly Commended' at the National Home Builders Design Awards 2006.
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007.

Scrapbook

Accordia

Chris Mackenzie with FCB Studios

Project
Information

Location: Cambridge

Client: Countryside Properties Ltd

Status: Completed 2008

Chris Mackenzie was part of the Feilden Clegg Bradley team that designed the Stirling prize winning “Accordia” housing project in Cambridge. FCB designed a radical master plan with Grant Associates (landscape) and included buildings by McCreanor Lavington and Alison Brooks Architects. Chris worked closely with the main contractor of the other practices in the team, coordinating the designs and delivering the first phase.

Highly Commended at the National Home Builders Design Awards 2006
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007

Scrapbook

London Road Regeneration

A community led public realm improvement

Project
Information

Location: Bath

Client: Bath and Northeast Somerset

Status: Completed

Key Materials: Steel planters, Concrete paviors, Steel tree grilles, Public art

Before we started this project, London Road, a main thoroughfare in and out of Bath was blighted by heavy traffic and vacant commercial premises. We were appointed by Bath and North East Somerset to undertake a community led project to improve the external environment for local residents and business. By means of stakeholder workshops and use of models which encouraged participants to contribute their ideas in a variety of ways, a proposal to reclaim the street was developed and we produced a concept design which formed the basis for extensive traffic calming measures and public realm improvements. The final, constructed design was completed by others. The project has resulted in a more accessible environment, complete with trees, planters and improved pavement finishes that together create a higher quality gateway to the city.

Scrapbook

Avenue Housing

A back land development of 5 low cost homes

Project
Information

Location: Minehead

Client: Private

Status: Unbuilt

Key Materials: Render walls, Timber cladding, Fibre cement roof tiles, Zinc dormers

This development proposal responds to the need for small, low cost houses and flats in Minehead, whose economy is heavily dependent on seasonal work and retired people. Situated in the main street connecting the town centre to the beach, the scheme comprises the conversion of a Victorian former hotel and nursing home into seven private flats, some with private gardens, suitable for young or elderly couples. The former car park at the rear is to be developed as five small mews houses around a small parking yard, providing accommodation fitting for young families. The arrangement of shared facilities and common external circulation routes has been designed to encourage neighbours to meet and to get to know each other.

Scrapbook

Avonbridge House

A Headquarters in a Listed factory building

Project
Information

Location: Chippenham

Client: Alliance Pharmaceuticals Ltd

Status: Ongoing

Key Materials: Cast iron, Curtain walling, Patinated zinc cladding, Patent glazing

Avonbridge House is a Listed building, formerly a Milk Condensery, the first such building in the country, operated by Nestle until the 1960’s. Converted to offices in the 1980’s the building is now wholly occupied by Alliance Pharmaceuticals as their Global HQ. Working with long term interior design and space planning collaborators Wylde IA, Designscape are in the process of obtaining a number of Listed Building Consents to replace elements of the 1980’s conversion and extend office accommodation for this growing business. This includes converting un-used attic into office space; new reception area, replacement curtain walling and windows, external breakout terrace.

Interior design and space planning Wylde IA

Scrapbook

Resource Recovery Park

A new waste to energy facility

Project
Information

Location: Park Grounds, Royal Wootton Bassett

Client: Crapper & Sons Landfill

Status: Under construction

Key Materials: Polycarbonate cladding, Concrete plinth, Engineered timber roof structure

The proposed Resource Recovery Park at Park Grounds, near Royal Wootton Bassett, has been designed to celebrate the process of creating energy from waste. The design creates a masterplan with key buildings focused on site movement and safety. Crapper & Sons Landfill Ltd. have been based on the site for nearly 35 years having contributed to the wider community through the Landfill community fund. This next step in the development of the business presents a positive step towards a significant reduction in landfill waste and an increase in recyclables. The waste handling building will produce energy through its combustion plant which feeds back into the grid. The translucent polycarbonate facade of the building in shades of green, allows high levels of daylight into the building to improve the internal working environment for employees, a high priority for the client. The timber roof structure has been design using parametric modelling and was selected over steel for reasons of cost and longevity.

Structural Engineer: Format Engineering

Scrapbook

Green Park Station

A new public space

Project
Information

Location: Bath

Client: The Ethical Property Company

Status: Unbuilt

Key Materials: Cast iron, Timber, Glass

Key Features: Retail, Hospitality, Performance facilities

Green Park Station is a Grade II listed building which was redeveloped as a retail and events space in the mid 1980s after its closure as a railway terminus in 1971. We were appointed following an invited competition to propose ways of revitalising the station as a major public space. Our work to date has involved the extensive consultation with a variety of interested parties, including the Farmer’s Market and other traders, Sainsbury’s Supermarket (who operate the adjacent supermarket) and the Bath Cultural Forum. Ideas from these discussions have been translated into a proposal that would provide the city with a vibrate, accessible and commercially viable public venue in the spirit of Covent Garden Market in London.

Scrapbook

Jetty House

An engineered timber Passive House

Project
Information

Location: Cotswolds Water Park

Client: The Sunday Times British Homes Awards 2014

Status: Competition entry submitted

Key Materials: Prefabricated timber frame, Timber cladding, MVHR system

The Jetty House is conceived as a place of refuge, a counterpoint to the busy urban world that most of us live in. A place for quiet and family life. The proposal offers the possibility of privacy and individual space but also of a sense of community within the groups of houses. The houses bring the occupants into direct contact with the natural world, and whilst providing a high degree of comfort and sustainable living, the design exploits the whole potential of sustainable living rather than simply to focus on low energy usage.The Jetty House is designed to perform to Passivhaus standards. Nonetheless the design allows for large areas of opening windows and woodburning stoves, enabling seemless integration and enjoyment of the rich context.

Scrapbook

Neros Foundation

Indonesian Health Clinic

Project
Information

Location: Flores, Indonesia

Client: The Neros Foundation

Status: Completed

Key Materials: Compressed earth, Bamboo, Concrete, Corrugated steel, Timber

We are proud to support the Neros Foundation through our links to one of the trustees, Cara Sykes. The Neros Foundation is a charity working to relieve poverty affecting the inhabitants of the island of Flores, Indonesia, by providing basic yet vital infrastructure. It was set up after the trustees realised how much impact relatively small amounts of money could have in Flores. The practice has given financial assistance enabling the charity to build toilet facilities for schools but more recently we offered an internship to architectural student, Sophie Greene to develop a sustainable design solution for a new medical outreach centre to serve the local population. Both Sophie and architectural assistant Kelia Espinosa travelled to Indonesia in the summer of 2012 to view and assist progress on site.

We produced a report on sustainable construction.

Scrapbook

Corinium Museum

New facilities within a Listed Building

Project
Information

Location: Cirencester

Client: Corinium Museum

Status: Under construction

Key Materials: Velcromat, Oak, Glass

HLF Stage 3 (Delivery) funding has been awarded for the ‘Stone Age to Corinium’ project at the Corinium Museum, Cirencester. This project includes the creation of new Early Age galleries to display exciting new discoveries alongside significant existing artefacts from the area covering the period from Stone-Age to Early Roman times. It also includes the creation of a new Reception Foyer, refurbished gift shop, garden and new Discovery Centre. The project involves alteration works to a Grade II listed building. Detail design is progressing and works on site are due to commence later this year.

Exhibition design by Underwood & Co.

This project has been a long time in the planning so we’re delighted that the National Lottery has given us this support. This project will transform the front part of the Museum, creating a warm welcome for visitors and stunning new galleries which highlight the star objects from the prehistoric Cotswolds. The Discovery Centre will be an inspirational learning space for a diverse range of activities to be enjoyed by all our visitors

Amanda Hart, Museum Director

Scrapbook

Project Information.

HLF Stage 3 (Delivery) funding has been awarded for the ‘Stone Age to Corinium’ project at the Corinium Museum, Cirencester. This project includes the creation of new Early Age galleries to display exciting new discoveries alongside significant existing artefacts from the area covering the period from Stone-Age to Early Roman times. It also includes the creation of a new Reception Foyer, refurbished gift shop, garden and new Discovery Centre. The project involves alteration works to a Grade II listed building. Detail design is progressing and works on site are due to commence later this year.

Exhibition design by Underwood & Co.