The Praedium

Spencer Back with Angus Meek Architects

Project
Information

Location: Bristol

Client: Crosby Homes

Status: Completed 2005

Designed for housing developer Crosby Homes, The Praedium includes 17 townhouses and 95 apartments arranged around common landscaped spaces and existing mature trees. The contemporary scheme occupies a brownfield site bordering two Conservation Areas. The townhouses, arranged in two terraces are of prefabricated timber frame construction. The apartments, clustered around 5 services cores are constructed within an in-situ, flat slab concrete frame and sit above a car park partially excavated beneath. While a Director at Angus Meek Architects, Spencer was responsible for the concept and planning design, tender and construction information provided through to completion.

'Highly Commended' at the National Home Builders Design Awards 2006.
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007.

Scrapbook

Accordia

Chris Mackenzie with FCB Studios

Project
Information

Location: Cambridge

Client: Countryside Properties Ltd

Status: Completed 2008

Chris Mackenzie was part of the Feilden Clegg Bradley team that designed the Stirling prize winning “Accordia” housing project in Cambridge. FCB designed a radical master plan with Grant Associates (landscape) and included buildings by McCreanor Lavington and Alison Brooks Architects. Chris worked closely with the main contractor of the other practices in the team, coordinating the designs and delivering the first phase.

Highly Commended at the National Home Builders Design Awards 2006
Shortlisted for the RIBA Town & Country Design Awards 2007

Scrapbook

London Road Regeneration

A community led public realm improvement

Project
Information

Location: Bath

Client: Bath and Northeast Somerset

Status: Completed

Key Materials: Steel planters, Concrete paviors, Steel tree grilles, Public art

Before we started this project, London Road, a main thoroughfare in and out of Bath was blighted by heavy traffic and vacant commercial premises. We were appointed by Bath and North East Somerset to undertake a community led project to improve the external environment for local residents and business. By means of stakeholder workshops and use of models which encouraged participants to contribute their ideas in a variety of ways, a proposal to reclaim the street was developed and we produced a concept design which formed the basis for extensive traffic calming measures and public realm improvements. The final, constructed design was completed by others. The project has resulted in a more accessible environment, complete with trees, planters and improved pavement finishes that together create a higher quality gateway to the city.

Scrapbook

Avenue Housing

A back land development of 5 low cost homes

Project
Information

Location: Minehead

Client: Private

Status: Unbuilt

Key Materials: Render walls, Timber cladding, Fibre cement roof tiles, Zinc dormers

This development proposal responds to the need for small, low cost houses and flats in Minehead, whose economy is heavily dependent on seasonal work and retired people. Situated in the main street connecting the town centre to the beach, the scheme comprises the conversion of a Victorian former hotel and nursing home into seven private flats, some with private gardens, suitable for young or elderly couples. The former car park at the rear is to be developed as five small mews houses around a small parking yard, providing accommodation fitting for young families. The arrangement of shared facilities and common external circulation routes has been designed to encourage neighbours to meet and to get to know each other.

Scrapbook

Avonbridge House

A Headquarters in a Listed factory building

Project
Information

Location: Chippenham

Client: Alliance Pharmaceuticals Ltd

Status: Ongoing

Key Materials: Cast iron, Curtain walling, Patinated zinc cladding, Patent glazing

Avonbridge House is a Listed building, formerly a Milk Condensery, the first such building in the country, operated by Nestle until the 1960’s. Converted to offices in the 1980’s the building is now wholly occupied by Alliance Pharmaceuticals as their Global HQ. Working with long term interior design and space planning collaborators Wylde IA, Designscape are in the process of obtaining a number of Listed Building Consents to replace elements of the 1980’s conversion and extend office accommodation for this growing business. This includes converting un-used attic into office space; new reception area, replacement curtain walling and windows, external breakout terrace.

Interior design and space planning Wylde IA

Scrapbook

Resource Recovery Park

A new waste to energy facility

Project
Information

Location: Park Grounds, Royal Wootton Bassett

Client: Crapper & Sons Landfill

Status: Under construction

Key Materials: Polycarbonate cladding, Concrete plinth, Engineered timber roof structure

The proposed Resource Recovery Park at Park Grounds, near Royal Wootton Bassett, has been designed to celebrate the process of creating energy from waste. The design creates a masterplan with key buildings focused on site movement and safety. Crapper & Sons Landfill Ltd. have been based on the site for nearly 35 years having contributed to the wider community through the Landfill community fund. This next step in the development of the business presents a positive step towards a significant reduction in landfill waste and an increase in recyclables. The waste handling building will produce energy through its combustion plant which feeds back into the grid. The translucent polycarbonate facade of the building in shades of green, allows high levels of daylight into the building to improve the internal working environment for employees, a high priority for the client. The timber roof structure has been design using parametric modelling and was selected over steel for reasons of cost and longevity.

Structural Engineer: Format Engineering

Scrapbook

Green Park Station

A new public space

Project
Information

Location: Bath

Client: The Ethical Property Company

Status: Unbuilt

Key Materials: Cast iron, Timber, Glass

Key Features: Retail, Hospitality, Performance facilities

Green Park Station is a Grade II listed building which was redeveloped as a retail and events space in the mid 1980s after its closure as a railway terminus in 1971. We were appointed following an invited competition to propose ways of revitalising the station as a major public space. Our work to date has involved the extensive consultation with a variety of interested parties, including the Farmer’s Market and other traders, Sainsbury’s Supermarket (who operate the adjacent supermarket) and the Bath Cultural Forum. Ideas from these discussions have been translated into a proposal that would provide the city with a vibrate, accessible and commercially viable public venue in the spirit of Covent Garden Market in London.

Scrapbook

Sun House

An experimental rural home

Project
Information

Location: Claverton Valley, Bath

Client: Private

Status: Completed

Key Materials: Oak cladding, Clay pantiles, COR-TEN steel, Insulated concrete formwork, Rainwater harvesting, Passive solar heating, PV solar panels, Polished concrete flooring, Bat cave

The house sits at the top of the Claverton Valley on the outskirts of Bath, and replaces a low-grade mobile home. The design is a response to the woodland setting and arranges accommodation into two distinct elements. The main volume is clad with rough-cut oak boarding and contains the entrance and kitchen on the ground floor and living room above. A second, single storey wing is faced with oxidised steel panels and contains sleeping areas that open directly into the garden. The grass roof of the bedroom wing provides a terrace to the adjacent first floor space. The house employs experimental construction and technology, incorporating rainwater harvesting, passive and active solar energy, and is virtually free from pvc materials.

Scrapbook

Mount Pleasant

A steel framed garden room extension

Project
Information

Location: Bradford-on-Avon

Client: Private

Status: Completed 2016

Key Materials: Painted steel frame, Cedar cladding, Ashlar walling, Aluminium framed glass sliding doors

Occupying a hillside site with good views south over Bradford on Avon, this intricate project proved challenging due to the extent of structural works required to support the existing house above. Fortunate timing meant that our client was able to make use of the contractor who had recently completed a similarly challenging project at Cornbury Mill as well as sharing his desire to achieve high standards of finish.

The uncompromising design removes a lower section of bay window and replaces it with a larger, heavily glazed extension and wrap around slot window which allows natural light to penetrate deep into the house. Internal reorganisation provides much improved open plan living, dining and kitchen areas, facilitated by the installation of a fire resistant glazed screen and new timber staircase to the upper levels. The result is a light and bright multi-purpose room where the family spend much of their time together, providing a new direct and open relationship between house and garden.

We would firstly to say thank you very much to everyone involved at Designscape for making the project such a success; we really do now have an amazing house!

We initially met with Spencer and felt very confident that he understood what we wanted to create for our family home. The design process was detailed and communication was strong throughout. Our ideas were kept central to the process, and any issues were addressed and resolved considerately and creatively. When Spencer passed the project on to his colleague Alex, the change was seamless and the thoughtful professionalism continued.

It’s fair to say that working with Designscape was a pleasure, from start to finish.

The Client

Scrapbook

The Beacon

A contemporary House in the World Heritage City

Project
Information

Location: Bath

Client: Private

Status: Awaiting Planning Permission

Key Materials: Fibre cement and cedar cladding, Cotswold stone rubble walling, Triple glazed window system, Cantilever structure

This scheme replaces an unremarkable 1930s house on an exceptional site, at the top of a steep south facing, wooded site overlooking the City of Bath. The site is in a special and spectacular location and demands a bold and high-quality scheme to take advantage of the opportunities that it offers.

The proposed new house sits almost exactly on the footprint of the existing house so that the wooded site can be maintained with minimal impact. In the summer the living rooms and the extensive balcony cantilever out into the tree canopies. In the winter the trees still screen the views from the city below towards this sensitive site, but the trees become a veil through which the city lights below can be glimpsed.

A drystone wall plinth forms the base of the building, with lightweight framed elements cantilevering off this base and reaching out into the tree canopies, and towards the sun and the views. The context of the site is more wooded hillside than any nearby buildings, so the base of the building references the predominant local building material, translating it from the urban ashlar walling of the nearby terraces, into the more naturalistic rubble walling, and the dark grey fibre cement cladding, partly overclad with cedar battens to reference the woods – predominantly dark and shady, with vertical timber elements.

Scrapbook

Project Information.

This scheme replaces an unremarkable 1930s house on an exceptional site, at the top of a steep south facing, wooded site overlooking the City of Bath. The site is in a special and spectacular location and demands a bold and high-quality scheme to take advantage of the opportunities that it offers.

The proposed new house sits almost exactly on the footprint of the existing house so that the wooded site can be maintained with minimal impact. In the summer the living rooms and the extensive balcony cantilever out into the tree canopies. In the winter the trees still screen the views from the city below towards this sensitive site, but the trees become a veil through which the city lights below can be glimpsed.

A drystone wall plinth forms the base of the building, with lightweight framed elements cantilevering off this base and reaching out into the tree canopies, and towards the sun and the views. The context of the site is more wooded hillside than any nearby buildings, so the base of the building references the predominant local building material, translating it from the urban ashlar walling of the nearby terraces, into the more naturalistic rubble walling, and the dark grey fibre cement cladding, partly overclad with cedar battens to reference the woods – predominantly dark and shady, with vertical timber elements.